Vliegende Pinguins Over vliegen, de pinguins en …

13Jan/081

Draadloze muziek

Van de week zat ik te browsen in het aanbod gedeelte van Tweakers.net, daar vind je nog wel eens wat leuks. Ik zie daar een 'Streamium SLA5520' van Philips aangeboden. StreamiumEen apparaat wat je in je draadloze netwerk kunt opnemen en wat dan de muziek van je uPnP muziekserver kan spelen.

Nu heb ik (nog) geen uPnP muziekserver, maar een beetje google'n bracht me bij ushare, wat uiteraard onder Linux draait. En de Streamium zou er mee samen moeten kunnen werken. Een draadloos netwerk had ik al, dus voor de gein een bod uitgebracht op de speler. En wat schetst mijn verbazing na een paar dagen... Ik heb de veiling gewonnen !

Donderdag kwam het pakje binnen en ik had niet zoveel tijd om ermee te spelen, een eerste test met de gegevens van mijn standaard WiFi netwerk liet zien datie daar niet mee wilde babbelen.

Dan maar eerst ushare installeren op de server, dat is een eitje, zit gewoon in de repository van RPMForge, kwestie van 'yum -y install ushare'. De 30000+ MP3's worden nu geshared 🙂

Enig ge-experimenteer verder (vandaag) bleek het dat de Streamium prima praat met een onbeveiligd wireless netwerk (van de buren of zo?), maar niet met een beveiligd. Tenminste, niet met mijn WPA key 😉
Een korte key werkt dus wel, gelukkig ook op WPA. Dus maar een gehackte La Fonera gepakt en die omgeconfigged zodat ik een extra gebridged, WPA beveiligd netwerk had voor de Streamium. Nu speeltie al een paar uurtjes nummers uit de Top 2000 🙂
Hij krijgt ook netjes een vast IP via de DHCP server, dan kan ik ook de website van de Streamium zien.

7Jan/085

Een draadje..

Oftewel '1-Wire'. Heel technisch, dus als je er geen zin in hebt, haak maar af 😉

Ik heb een 1-Wire USB adapter gekocht voor mn server, ik wilde wel eens het een en ander aan, onder andere, temperaturen meten.
1-wire usb adaptorHet is een converter van USB naar de 1-Wire interface van Dallas Semiconductor een halfgeleiderfabrikant (die onderhand is opgekocht door Maxim). De 1-Wire interface is een hele simpele bus waar je diverse soorten sensors (ic's) aan kunt knopen, het zijn slechts 2 draadjes (hoe komen ze dan aan de naam 1-Wire?) waarbij een heleboel sensors zelfs hun voeding uit de bus halen (zoals de temperatuursensors die ik gebruik).

DS18S20Ik heb nu twee DS18S20 sensors eraan hangen, een meet de kast temperatuur (de server staat in een 19" patchkast) en de andere meet de aanvoerleiding van de verwarming ;).

Er is een 6 poort hubje in bestelling en nog een handje sensors, voorlopig maar wat temperaturen meten, later ga ik wel spelen met andere sensors (luchtvochtigheid en zo).

Ik ga proberen de boel te integreren in Cacti, lukt dat niet, dan bouw ik zelf wel een scriptje wat grafiekjes genereerd, je kunt de sensors uitlezen als een filesysteem, met php, perl, python en nog veel meer methodes.
Installatie van de software had wat voeten in de aarde op CentOS 5.1 64-bit 🙂 Maar is toch gelukt.

   

Vliegende Pinguins is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache